donderdag 7 juli 2016


Een jurk van kant

Eerdaags zijn mijn schoonouders 50 jaar getrouwd en daarvoor wilde ik een mooie jurk maken.
Ik heb het patroon van Mart Visser uit de Knip Mode juli 2016 er voor gebruikt nou ja alleen het boven gedeelte. 

 

De stof die heb ik gekocht op de stoffenmarkt in Utrecht. Deze kleur had ik al in mijn hoofd en gelukkig gevonden. De kleur van de bies heb ik ook voor de voering gebruikt en dat geeft een mooi effect.

 Eerst heb een proefmodel gemaakt want de jurk moest strakker worden en dat wilde ik niet uitproberen om mijn mooie stofje.Uiteindelijk heb ik alleen op mijn achterpand figuurnaden gemaakt ook omdat ik een holle rug heb. Eerst had ik op het voorpand ook figuurnaden maar dat werd niet mooi en ik wilde ook zo weinig mogelijke naden hebben omdat de stof zo doorschijnt en omdat de stof zo teer is.
Na het knippen heb de belegdelen van de hals en armsgaten biezen verstevigd. Later heb ik de hals en armsgaten biezen en belegdelen opnieuw geknipt want de armsgaten waren te krap en het viel niet mooi.(geluk had ik nog een beetje stof). Ik heb toen ook de voorpand en achterpand biezen verstevigd en ook de beleg biezen. Ik heb vrij soepele vlieseline de G405 gebruikt zodat het niet te stug word. 

Eerst heb ik de biezen gemaakt. Het patroon heb ik op de stof gelegd en met potlood aangeven waar ik moest naaien zodat ze mooi gelijk worden.


Daarna heb ik de jurk aan de biezen gezet en aan de belegbiezen de voering. dat was nog beste lastig om het mooi te krijgen, maar het is gelukt. Aan het einde heb ik de naden van de biezen naar de binnenkant van de biezen gevouwen en aan de goede kant net langs de bies doorgestikt zodat geheel goed op z'n plek blijft.


In het achterpand heb ik een blinde rits gezet en daar heb ik de voering en de kanten stof dubbel aan de rits gezet zodat mijn rist niet door het kant schijnt. Ik kon ook geen rist in de goede kleur vinden maar zo is het niet zichtbaar.


De zoom heb ik van de kanten stof omgevouwen en doorgestikt. De naden van het kant heb ik niet gelockt omdat ik dacht dat het dan misschien door zou schijnen.
De onderrand van de voering heb ik afgelockt met een smalle lockrand(rolzoom)

Ik ben blij met het resultaat!
2 opmerkingen: