maandag 22 juni 2015

Zomerjurk

Zomerjurk

De zomer komt eraan dus ik wilde een mooie jurk maken.
Ik moet zeggen dat ik niet veel jurken of rokjes draag maar in de vakantie wel.
En over een paar weken begint de zomer vakantie dus snel aan de slag. Ik heb de stof gekocht in de dorpswinkel ze hadden niet veel keus wel even wennen aan de stof maar hij zit lekker.

Deze jurk komt uit de Knip juni 2015. Ik heb de bovenkant van de jurk een maat kleiner genomen want hij valt ruim.

De korter versie van de zomerjurk juni 2015

Ik heb ook nog een korter versie gemaakt.
Ik zal proberen zo goed mogelijk te beschrijven wat ik gedaan hebt.
Het blijft altijd lastig om het te verwoorden.

Ik heb een paar foto's gemaakt tijdens het naaien.

Eerst heb ik pas de voorpassen die zo meteen schuin over het voorpand vallen de onderand genaaid en de bovenrand genaaid tot de knip. Voordat ik de bovenrand ging naaien heb ik die eerst de bovenrand geplakt met vlieseline naadband dan rekt de stof niet meer uit. De naden die ik net genaaid heb die heb ik open gestreken en bij de boven rand in geknipt tot het stiksel. Daarna de stof omgedraaid. Daarna heb ik de zijnaden gerimpeld . Zo doe je de ander voorpas ook maar zorg wel dat je een gespiegelde maakt.

Nu ga je eerst de schouderbandjes maken. 

Dan leg je eerst je voorpand met de verkeerde kant van de stof naar boven op tafel. Dan de schouderbandjes op z'n plek. En dan de twee schuine voorpassen met de goede kant van de stof op de verkeerde kant van het voorpand op elkaar met de knip in het midden en stik ze vast aan de bovenrand van de jurk. Daarna kan je de passen naar de goede kant van het voorpand vouwen. misschien even de naden korter afknippen.
Ik heb zover het kon de naden plat gestikt( dat is een stiksel aan de binnenkant van de bovenrand op de naad niet zichtbaar aan de voorkant lastig uitleggen)
Eventueel kan je nog het voorpand doorstikken dan is het stiksel wel zichtbaar. Ik heb het niet gedaan.

Nu kunnen we het achterpand met de goede kant van de stof op het voorpand leggen en de zijnaden aan elkaar naaien. Dan even passen. Let wel op het achterpand steekt een stukje er boven uit want daar moet nog een achterpand beleg aan.(zie foto)
Als de jurk past de zijnaden aflocken of zigzaggen.

Nu de schouderbandjes op de goede plek vastzetten op het randje met een (hulp)stiksel op het achterpand. Dan het achterpand beleg op de goede kant van het achterpand leggen aan de bovenrand met de schouderbandjes ertussen en dan vast naaien.
Daarna platstikken (zie foto hieronder)
Dan het beleg naar binnen vouwen met een inslag en dan doorstikken zodat er een tunnel ontstaat.
Daarna kan je het elastiek erdoor rijgen en op de zijnaden vastzetten.
Nog even de onderkant van de rok zomen met een tweelingnaald en de jurk is klaar.

Het is een beetje een beknopte beschrijving maar ik hoop dat je samen met de beschrijving van de Knip je het toch begrijpt.

Succes!!


Het resultaat, laat de zomer maar komen!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten